Bottin de la transition à Evere

Si vous disposez d'informations nous permettant de compléter ce bottin, contactez nous.

Restez informés

Pour recevoir les dernières nouvelles... inscrivez vous à notre liste de sympathisans.

Envoyez nous vos coordonnées

Rejoignez le groupe

Pour nous donner un coup de main, participer aux réunions et rêver Evere avec nous, n'hésitez pas à nous contacter...

Contact

transitie.evere.en.transition
@gmail.com

La transition/ De transitie

Zie nederlandse versie hieronder

Pensez globalement, agissez localement.

Pourquoi les Initiatives de Transition ont-elles vu le jour ? Quel est leur objectif ?

 

Pour faire face au triple défi du pic pétrolier, du dérèglement climatique et des crises économiques, nous sommes amenés à réinventer notre façon de vivre en société.

 

La Transition / les initiatives de transition, ça consiste en quoi ? 

 

Il s'agit de citoyens qui se rassemblent pour réfléchir et mettre en place ensemble des initiatives locales et concrètes (potagers, habitats groupés, réseaux d’échanges, monnaies complémentaires…) afin de diminuer leur dépendance aux énergies fossiles, d’augmenter leur résilience face aux crises du monde d’aujourd’hui et de (re)créer du lien entre les individus et avec le vivant. Une des étapes-clés des initiatives de transition est la rédaction (et puis la mise en oeuvre !) d'un Plan d'Action de Descente Energétique (PADE), qui tient compte des réalités et ressources locales.

 

En 2005, Rob Hopkins démarrait le mouvement des “Villes en Transition” (aujourd’hui appelé "Initiatives de Transition") avec ses étudiants du cours de « durabilité appliquée ».

En 2006, la première initiative démarrait à Totnes, au Sud de l’Angleterre.

En 2012, on compte déjà plus de 1000 initiatives officielles dans 34 pays.

 

Pour plus d'informations :

www.reseautransition.be

www.transitionnetwork.org

 

Denk globaal, doe lokaal.

 

Waarom Transitie-initiatieven ?

 

Het is ondertussen wel duidelijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen ernstige gevolgen heeft voor ons klimaat. Onze straten puilen uit van de auto's. We voeden, kleden en verwarmen ons niet met producten uit onze eigen omgeving, maar met voedsel, goederen en brandstoffen die honderden en duizenden kilometers hebben afgelegd. Een systeem dat dusvolledig afhankelijk is van goedkope olie.

 

Wetenschappers kondigen aan dat het onvermijdelijke einde van het tijdperk van de goedkope olie (piekolie) nabij is. Omdat onze huidige levensstijl zo nauw verbonden is met goedkope olie, zal dit einde weldra ook ernstige gevolgen hebben voor onze manier van leven. Niet alleen klimaatverandering, maar ook de financiële crisis, de vervuiling van ons milieu, het verdwijnen van veel dier- en plantensoorten, het grote aantal vluchtelingen, de kloof tussen Noord en Zuid, enz. maken duidelijk dat er iets moet veranderen.

 

Kortom, er is nood aan een andere aanpak.

 

Wat is Transitie ?

 

Om een leefbare toekomst te verzekeren is een omslag of "transitie" nodig. Deze transitie van onze huidige manier van leven naar een andere levensstijl is letterlijk van levensbelang.

 

Een groeiende aantal gemeenschappen is alvast gestart om die transitie vorm te geven volgens het model van de "Transition towns".

 

Transitie-initiatieven, wat houdt dat in ?

 

Transitie-initiatieven zijn gedragen door burgers die zich in groepen ontmoeten en organiseren om samen oplossingen te bedenken die enerzijds afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en zo ook de uitstoot van CO2 verminderen, en anderzijds ook de lokale veerkracht opbouwen. Het gaat hier dus niet alleen om denken, maar vooral om doen!

 

De oplossingen gaan over verschillende thema’s - zoals transport, voeding, onderwijs, energie, wonen,... - en worden samengebracht in een Lokaal Minder Energie Plan. Dit plan omschrijft de stappen die moeten leiden naar een leven dat zo weinig mogelijk afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Dit door het inschakelen van de aanwezige middelen en talenten binnen de lokale gemeenschap.

 

Transitie-initiatieven tonen dat de reorganisatie van ons leven op lokaal vlak kan leiden naar een sterkere sociale verbondenheid en een betere levenskwaliteit.

 

 

Voor meer informatie, zie :

 

www.transitie.be                                                  TRANSITIENETWERK VLAANDEREN

 

www.transitionnetwork.org